Een hooimijt maken op een hooiruiter

Hooimijten in Hollands landschapHooimijten of hooiruiters bepaalden voor de landbouwmechanisatie in de zomer het landschap in Nederland maar ook in Frankrijk. Schilderij met hooimijten van MonetHiernaast een schilderij van een Nederlandse schilder met hooimijten en een molen op de achtergrond en een schilderij van Monet van een Frans landschap met hooimijten.

 

Gemaaid gras wordt hooiHet gras was hier te lang geworden om het met de zitmaaier te maaien dus hebben we het met de moderne zeis gedaan, de bosmaaier. Een hooiruiter gemaakt van bamboePrachtig hooi, “foin de pré” zoals ze dat hier noemen, met diverse soorten grassen, klaver, en kruiden.

Maar omdat er af en toe een bui valt moesten we een manier verzinnen om het gemaaide gras te drogen zonder het gazon te verstikken. Mooi om de eeuwenoude methode te gebruiken van een hooiruiter, een wigwam-achtige constructie van palen om het hooi op te drogen. Een hooimijt zelf makenWe hebben een blokje met bamboe staan, super handig hiervoor. Stokken met een lengte van ongeveer 2 meter en een dikte van zo’n 5 cm. Deze worden in een punt bij elkaar gezet waarbij het boveneind wordt vastgebonden met touw. Het optassen van het hooi op de hooiruiterDe poten komen maximaal 1 meter uit elkaar. Ongeveer 50 cm boven het maaiveld worden dan horizontaal ook palen vastgebonden. (de leggers) Deze leggers moeten elkaar goed overlappen (zie de foto) als eerste wordt op de binnenkant van de hoeken een pluk hooi geplaatst.

Vervolgens worden op de leggers het hooi omhoog opgestapeld. Het opladen van de hooiruiter moet zorgvuldig gebeuren, de ‘binnenkant’ van de hooimijt moet hol blijven voor een goede ventilatie.Zorg voor goede luchtventilatie in de hooimijt Het hooi moet tot ongeveer tot een meter boven de top van de ruiter uitkomen want het hooi zal nog inzakken waardoor anders de stokken door het hooi steken. 

Inmiddels zijn er al een paar buien op de mijten gevallen maar binnen een dag zonder regen is al het hooi weer droog.