Recept voor oliebollen

Nog 1 dag te gaan tot oudejaarsavond. Het recept voor oliebollen van ons vorige blog weer even opgesnord net zoals elk jaar.

Recept voor 1 flinke schaal oliebollen, genoeg voor 4 personen.

Ingrediënten:

  • 1 kg bloem (normaal tarwemeel)
  • 4 eieren
  • 20 gr zout
  •  2 zakjes gist van 12 gr
  •  3/4 L halfvolle melk
  •  1/4 L bier
  •  400 gr sultana’s
  •  2 gesnipperde appels
  •  1 fles Jägermeister

Oliebollen beslag maken

De zakjes gist mengen met een scheutje melk, een schepje suiker een eetlepel bloem en maak er een smeuïg papje van met warm water. Zet dit warm weg en gebuik het pas als het volume duidelijk is toegenomen.

De bloem in een kom zeven. Zout  toevoegen en het geheel goed mengen.  Melk en bier even op het vuur zetten om op te warmen, niet te heet. Gist heeft warmte nodig om zich te kunnen vermenigvuldigen, door met warme producten te werken weten we zeker dat de gisting niet mislukt. Luchtige oliebollen gegarandeerd!

Langzaam het melk-biermengsel aan de bloem toevoegen. Roeren met een stevige opscheplepel (=mannen werk) beetje melk, goed roeren, beetje melk, goed roeren etc. Als je het goed hebt gedaan heb je dan een beslag zonder klonten. Het gistpapje kan nu worden toegevoegd. Dan de eieren één voor één toevoegen en weer roeren tot een mooi glad beslag.

Sultana’s en gesnipperde appels doorroeren. De sultana’s niet wassen of wellen, desnoods met een schut rum desinfecteren. De kom afdekken met een theedoek en warm wegzetten voor een uurtje of twee.

Oliebollen bakken

Buiten bakken in een frituurpan zonder mandje met nieuwe zonnebloemolie. Stel de temperatuur in op 180  à 190 graden. Met 2 eetlepels beslag pakken en met de ene lepel het beslag van de andere af in het vet schuiven. Na ongeveer 2 minuten draait een oliebol zich vanzelf om in de olie, na nog 2 minuten en hij is klaar. Maak net zoveel oliebollen zodat de oppervlakte van de olie bedekt is. De 4 minuten baktijd benutten om een glaasje Jägermeister te drinken.

Veel plezier en eet smakelijk!