Verlaging van levensverwachting in Europa door micro particles

Één van de redenen om te vertrekken uit Nederland is de luchtvervuiling. Het onderstaande plaatje laat zien dat je in Nederland 12 jaar korter leeft door de blootstelling aan fijnstof van 2,5 micron. Geen idee of die verandeing in levensverwachting klopt maar het is een indicatie voor de vervuiling boven Nederland.

Als je bent gestopt met roken om gezonder te willen leven is dit misschien wel de belangrijkste reden om te vertrekken uit Nederland: De luchtvervuiling.  Naast gasvormige vervuiling kan de omgevingslucht ook vervuild worden door deeltjes in suspensie, vloeibaar of vast.  Ze worden dikwijls onder de noemer “zwevend stof” of “fijnstof” gecatalogeerd en ze worden vaak aangeduid als PM (een afkorting van het Engelse “Particulate Matter”).

Nederland fijnstofland

Omdat er in Nederland relatief veel wegen zijn is de concentratie fijnstof vaak hoog. De gemiddelde fijnstofconcentratie ligt regionaal rond de 26 microgram per kubieke meter. In stedelijke gebieden ligt de concentratie rond de 30 microgram per kubieke meter.
De hoogste concentraties komen voor in de Randstad. Rotterdam, Amsterdam en Zaanstad staan bovenaan de lijst, vooral gebieden dicht bij havens en industriegebieden. Daarnaast komt fijnstof veel voor in enkele gebieden met intensieve landbouw en veeteelt in Noord-Brabant en Limburg. In de winter is de concentratie fijnstof hoger dan in de zomer. Er wordt dan meer brandstof gebruikt en open haarden worden gestookt.

Fijn en ultrafijn

Fijnstof is niet groter dan een paar micrometer (een micrometer is een duizendste millimeter). Deeltjes die groter zijn dan 10 micrometer, zijn het minst schadelijk. Het slijmvlies in de neus houdt deze deeltjes vast en verwijdert ze. Maar deeltjes die kleiner zijn dan 10 micrometer, adem je in en komen in de luchtwegen en de longblaasjes terecht. Deze kleinste, ultrafijne stofdeeltjes zijn het meest schadelijk voor de gezondheid. Het lichaam zet het afweersysteem in om ze op te ruimen, maar kan niet op tegen de overmacht aan stofdeeltjes. Door het inademen van deze fijne stofdeeltjes kun je last krijgen van je longen. Dit heet ook wel stoflongen.

Stoflongen en andere gezondheidsrisico’s

Stoflongen en de ontstekingsreacties die hiermee gepaard gaan, bemoeilijken de zuurstofopname. Daarnaast vergroten stoflongen de kans op longkanker. Ook zorgt fijnstof voor een snellere stolling van het bloed, waardoor de kans op een hartinfarct en een beroerte toeneemt. Verder zijn er aanwijzingen dat er bij de ontstekingen in de longen stofjes vrijkomen die slecht zijn voor de hartfunctie. Extra kwetsbaar voor stoflongen en andere problemen door fijnstof zijn ouderen, mensen die al luchtwegproblemen hebben en mensen met hart- en vaatziekten.

Luchtvervuiling in Nederland en Frankrijk

Bronnen:

http://www.temis.nl/airpollution/no2.html

https://www.dokterdokter.nl/gezond-leven/reizen-vrije-tijd/fijnstof-oorzaak-stoflongen-gezondheidsklachten/


http://www.pollutionairmask.com/exposure-to-air-pollution-particulate-matter-pm2-5-may-cause-liver-damage/


http://www.irceline.be/nl/documentatie/faq/wat-is-de-impact-op-de-gezondheid-van-verhoogde-concentraties